![](/media/lib/228/n-cdifficile1-8ec74643cdb6a2cf1125457739416ca6.jpg)
Toksyna C. difficile uszkadza komórki macierzyste okrężnicy
18 marca 2020, 13:05Clostridioides difficile to przyczyna jednego z najczęstszych zakażeń szpitalnych - biegunki poantybiotykowej. Biegunka ta może się rozwinąć do rzekomobłoniastego zapalenia jelit i rozdęcia okrężnicy. Często kończy się to śmiercią. Ostatnio naukowcy odkryli, że toksyna C. difficile uszkadza komórki macierzyste okrężnicy (ang. colonic stem cells, CoSC), przez co nie wykonują one swojego zadania - nie regenerują wyściółki jelita. To groźne zjawisko, zwłaszcza dla starszych osób.
![](/media/lib/392/n-bifidobakterie-be742bd1cf6666221b4b55f36aa45b96.jpg)
Bakterie mikrobiomu akumulują się w guzie i wspomagają terapię przeciwnowotworową
9 marca 2020, 13:10Bifidobacteria - bakterie mikrobiomu - akumulują się w guzach nowotworowych i zwiększają skuteczność immunoterapii u myszy. Wyniki, które opisano na łamach Journal of Experimental Medicine (JEM), sugerują, że w przyszłości leczenie chorych onkologicznie tymi bakteriami może zwiększyć ich reakcję na terapię przeciwciałami anty-CD47.
![](/media/lib/298/n-grypa-7939f941db95abb9fd5f7c3d178f1991.jpg)
Mikrośrodowisko związane z otyłością sprzyja powstawaniu zjadliwych szczepów wirusa grypy
3 marca 2020, 13:29Otyłość sprzyja wirulencji (zjadliwości) wirusa grypy - twierdzą amerykańscy naukowcy, autorzy artykułu z pisma mBio.
![](/media/lib/390/n-mutacja-cf1067e419d5ac7c6d8551b0c696738b.jpg)
Szczep E. coli może wywoływać nowotwór jelita grubego. Jest on... sprzedawany w probiotykach
28 lutego 2020, 09:56To pierwsze badania, podczas których wykazano istnienie bezpośredniego związku pomiędzy obecnością bakterii zamieszkujących nasze ciało a pojawieniem się zmian genetycznych prowadzących do nowotworu.
![](/media/lib/387/n-topinambur-aede40d538adc820f8d67b2374a1f0ee.jpg)
Prebiotyki pomagają myszom walczyć z czerniakiem, aktywując odporność przeciwnowotworową
11 lutego 2020, 18:29Amerykańscy naukowcy wykazali, że 2 prebiotyki, mucyna oraz inulina, spowalniają wzrost czerniaka u myszy, zwiększając zdolność układu odpornościowego do zwalczania nowotworu.
![](/media/lib/383/n-sewell-3b2a98787179c98c39f9a9abdee18ce9.jpg)
Uniwersalny lek na nowotwory? Nowy typ limfocytów T może być naszym asem w rękawie
21 stycznia 2020, 12:07Gdy naukowcy z Cardiff University analizowali próbki krwi szukając w nich komórek odpornościowych, które mogłyby zwalczać bakterie, nie spodziewali się, że znajdą nieznany dotychczas typ limfocytów T zdolnych do zabijania wielu rodzajów komórek nowotworowych
![](/media/lib/351/n-laboratorium-c4d702fb5028b26a4fb2275450d38e4c.jpg)
Zabili nowotwór nanocząstkami miedzi i wzmocnili nimi układ odpornościowy
17 stycznia 2020, 11:44Nanocząstki tlenku miedzi nie tylko zabiły guzy nowotworowe u myszy i wzmocniły jej układ odpornościowy, ale również uniemożliwiły ponownie zaimplementowanie nowotworu u zwierząt. Autorzy nowych badań twierdzą, że ich technika może być przydatna w zwalczaniu 60% wszystkich nowotworów.
![](/media/lib/382/n-davinci-649af7f8b7340e408cbcf93c594c1757.jpg)
Roboty da Vinci pomogły w przeprowadzeniu rekordowej liczby operacji w Polsce
15 stycznia 2020, 11:32W 2019 r. w polskich szpitalach przeprowadzono rekordową liczbę niemal 900 zabiegów przy użyciu robotów da Vinci – wynika z danych udostępnionych PAP przez firmę Synektik, dystrybutora tego systemu w naszym kraju. Polska chirurgia robotyczna wciąż jest jednak w powijakach.
![](/media/lib/220/n-jelita-e6e2e8d039ade30340054efe241cb115.jpg)
Kwasy żółciowe pomagają norowirusom dostać się do komórek
3 stycznia 2020, 12:08Podczas eksperymentów na modelu ludzkiego jelita cienkiego naukowcy wykazali, że by infekcja norowirusami, które powodują zatrucia pokarmowe, się powiodła, konieczne są 2 składniki występujące w żółci: kwasy żółciowe i ceramid. Naukowcom udało się też po raz pierwszy zademonstrować, że kwasy żółciowe stymulują endocytozę w jelicie cienkim i że to zjawisko jest "ochoczo" wykorzystywane przez wirusy.
![](/media/lib/379/n-susz-6ddbb8844cbc4be91382ecaa1690b860.jpg)
Dr Katarzyna Kasperkiewicz o dobroczynnych i magicznych właściwościach kompotu wigilijnego
25 grudnia 2019, 09:54Tradycyjny napar z suszu zwykle pijemy raz w roku, podczas wigilijnej wieczerzy. O jego niezwykłych właściwościach zdrowotnych, ale też magicznych, związanych z wierzeniami, mówi dr Katarzyna Kasperkiewicz z Wydziału Nauk Przyrodniczych Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.